Thursday, December 15

Peraduan Gambar : Kempen Tak Nak Merokok

Pernah merokok? Best tak rasa?

Sejak umur 12 tahun aku dah mula merokok. Injak sekolah menengah tabiat merokok menjadi-jadi. Tambah teruk stay dekat hostel. Pengaruh cukup tinggi. Sampailah masuk universiti sehingga sekarang bekerja, masih juga merokok.

Setiap hari aku berusaha untuk kurangkan. Dari 2 kotak ke 1 kotak sehari. Kemudian bertahan sekotak untuk 3 hari. Sampailah sekotak untuk seminggu. Ya! Dari dulu aku memang sedaya upaya nak berhenti. Tapi tak semudah di sangka. Sama seperti si perempuan yang gila shopping dan si nerd yang obses dengan computer game. Hanya perokok yang tau rasanya.

Cakap pasal rokok, memang aku akan berhenti satu hari nanti. Sebabnya, umum semua dah tau keburukan dari kebaikannya. Semesti juga aku tak nak orang lain turut sama merokok. 

Bagaimana cara kamu nak menggalakkan orang lain supaya tidak merokok? Dan  kamu pada masa yang sama turut menyokong kempen anti-merokok yang di jalankan serta dapat tunjuk lagi kreativiti kamu? 


Katakan Tak Nak! 

Ya. Peraduan Katakan Tak Nak untuk rokok dari Kementerian Kesihatan merupakan peluang terbaik kamu tunjukkan bakat. Pada masa sama menyampaikan mesej kesedaran kepada masyarakat. Kempen yang turut dapat sokongan daripada komuniti iklan, Nuffnang ini amat menarik. Dan untuk menggalakkan lebih banyak penyertaan sudah tentulah ada ganjarannya. 


Berminat nak join? Apa yang kamu perlu lakukan ialah

1. Ambil gambar tentang Kempen Tak Nak! tanpa tunjukkan sebarang unsur rokok atau kotak rokok
2. Post dekat blog kamu
4. Submit dekat form ini
5. Profit


Jika penyertaan kamu terpilih, kebarangkalian untuk dapat 'duit free' terhidang menanti. Berapa banyak yang akan kamu dapat?

Hadiah utama tunai RM 1,000
Kedua tunai RM 700
Ketiga tunai RM 500
Keempat tunai RM 300
Kelima tunai RM 150
Vaucer saguhati bernilai RM 50


Untuk linkkan penyertaan, kamu boleh submit dekat facebook page Tak Nak! Merokok. Klik 'like' dan ikut arahan seterusnya.

Di bawah ialah gambar penyertaan aku. 'Stop Smoking: Save Your Life'. Art yang aku bentuk sendiri dari paper clip dan kertas berbentuk gambar hati yang sebahagiannya mulai rosak. Mesejnya jika kamu berhenti merokok sekarang, masih ada peluang dan harapan untuk gaya hidup sihat di masa depan.


Ini gambar original. Pakai kamera handphone je. Kena tunggu bajet 2012 baru boleh angkat DSLR
Selepas simple editing. Macam inilah hasilnya


 
Jika kamu suka gambar ini dan ingin terus menyokong, bolehlah like di facebook page tak nak merokok. Always keep support!



P/s: Tak Nak! Smoking

13 surat:

by shahamri.com [SA] said... [Reply]

Salam dari blog www.shahamri.com.Shah dtg melawat blog ni..nampaknya blog ni ada hutang entri di blog shah..jom baca kat bawah nyh..follow sekiranya anda ikhlas sahaja ye..

1.Blog Kena Hack Lagi
2.Dapatkan Headline Animator blog shahamri.com
3.PANAS! servis percuma shoutbox akan dihentikan.

! Sam Posmen ! said... [Reply]

aih sikit je pon hutang. 3 link je? yang 47 link lagi tu mana? tak jadi la nak bayar. postpone okeh :)

Jai said... [Reply]

Bajet 2012 kita ada jugak ke? he3

! Sam Posmen ! said... [Reply]

tadak. potong habis. pms rendah. haha

ANA FARHA said... [Reply]

hensem gambar tu lepas edit..

wanabee said... [Reply]

macam nice je :)

hanjila said... [Reply]

merokok blh merosakkan jantung tp kadang-kadang blh jg buat org jatuh hati. simple but cool, all the best. (:

! Sam Posmen ! said... [Reply]

@wanabee : tq :)
@hanjila : haha. jatuh hati kat sape pula neh?

Miss Xyz said... [Reply]

wow! nmpk kreatif & smart wlupun x guna DSLR. yg pnting gmbr nmpk jelas, tak gitu.. hehe

Gadis Pantai Timur said... [Reply]

awesome...kreatif sgt..good luck!

MaryaYusof said... [Reply]

Goodluck! Creative betul ;) btw, my hb xisap rokok...mmg cari org xisap rokok pun...hehehe.. follow di sini ;)

minah senget said... [Reply]

Gud luck SAM ...
Xde idea n masa nak join..hahah

armouris said... [Reply]

lagi info tentang rokok - Berhenti Merokok Dengan SmokerHaven

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...