Thursday, March 22

P.O.S - Tudung : Keselamatan Terbaik, Kareer Di Malaysia

Antara Tudung Dan Helmet

Jika di beri pilihan sama ada helmet atau tudung yang mana satukah agaknya yang kamu akan pilih sebagai barang keselamatan? Mesti ramai yang pilih helmet kan? Ya. Safety helmet. 

Kalau ikut standard pekerjaan luar yang melibatkan risiko sekalipun, pasti helmet merupakan keutamaan. Tak percaya sila tanya sesiapa yang belajar pasal OSHA. Itu kalau OSHA, tapi kalau ikut logik realitinya? Ok beginilah alkisahnya.

***************

Di kedai kopi Starbak berdekatan sebuah pub sekumpulan sahabat karib Eric (Jurutera), Mat Don (Pelumba Motosikal) dan Azura (Model/Pengacara/Artis/Penyanyi) sedang sibuk berbincang pasal kerjaya dan kareer masing-masing. Macam-macam keluhan boleh di dengari. 

Si Eric pening dengan projek yang tak siap-siap. Dua tiga hari ini kecoh lagi dengan telatah pekerjanya yang bermasalah. Beberapa orang tercedera semasa bekerja. Si Mat Don pula risau keselamatan dirinya bila berlumba. Tambah kusut memikirkan famili dekat rumah. Bagaimanakah nasib mereka jika sesuatu terjadi kepadanya. Ahhhh!!!

Tapi, dalam sibuk dua orang sahabat saling mengeluh dengan kerjaya mereka, kelihatan Azura tetap kool. Tak ada riak kerisauan, tak ada sebarang masalah kelihatan dari perwatakannya. Tetiba.

Mat Don : Azura, aku tengok kau ni kool memanjang. Macam tak ada masalah je?

Eric : Yela. Kami duk sibuk cerita pasal masalah memasing, kau boleh plak senyum sampai ke telinga ek.

Mat Don : Ha'a. Tau tak pe. Siot Betul.

Azura : Hahaha. Abis tu kamu berdua nak aku menangis ke? Bersedih memanjang pikir pasal kerja? Macam tu? Baru puas ek. Hidup kat dunia ni kena la enjoy beb. Rilex suda. Yang penting kamu perlu ada back-up plan.

Mat Don : Back-up plan? Apa tu?

Azura : Apsal la bengap sangap kamu ni. Tu la pasal, dulu orang suruh study kamu sibuk merempit. Pastu sekarang ada hati nak jadi pelumba motosikal profesional konon.

Eric : Hahahahaa...

Azura : Eric, kamu tu gelakkan orang je. Kamu pun sama. Jurutera apa kalau setakat isu Mat Indon, Bangla, Nepal dan entah berapa mat lagi tu pun tak boleh nak handle. Sebagai seorang jurutera sepatutnya benda tu minor kes. Tak payah la nak pening-pening sangat.

Mat Don : Yela yela. Azura, kau sorang jela yang pandai. Kami bodoh! (kecewa)

Azura : Ofcosla pandai beb. Macam aku kata tadi, hidup kenalah enjoy. Mesti ada back-up plan. Kalau kamu ada safety helmet semasa pergi site dan berlumba, aku pun ada juga. Tapi tak sekeras helmet kamu. Aku ada tudung. hehe.

Apa ada hal. Dalam dunia hiburan ni, kontoversi tu celah gigi je. Agak kecoh sangat nanti aku pakai la tudung. Lepastu kasi tau reporter cakap aku sudah insaf. Mau berubah jadi baik. Post gambar pakai ayu-ayu sikit. So, dalam seminggu dua setellah masalah. Kalau nak lagi cepat kasi tau blogger-blogger. Cepat je jadi sensasi. Kan senang? Sebab tu lah sekarang aku boleh tersenyum.

Eric : Cinabeng betul. Pandai la sangat. Hehe. Azura! Azura! Ingatkan dah berubah. Rupa-rupanya masih sama seperti Azura yang aku kenal dulu yah. Masih 'bergetah' dan semakin seksi. *Wink.

Mat Don : Hah! Macam ni pun boleh ek? Terbaiklah Azura. Hahaha. Weh apa ni. Takkan nak sembang pasal kerja je. Kita datang ni nak enjoy kan? Jemput minum! Jemput minum! Cheer!

Eric : Mat Don mana gelas aku? Tadi ada sini. (Mengeluh)

Aiseh! Bab minum laju je kau kan Azura. Tak sempat berjemput. Gelas aku pun kau sebat sekali. Aih tak takut kontobersi ke?

Azura : Tudung kan ada :)
(Eric, Mat Don, Azura : *Ketawa besar)


































P/s : Dunia semakin banyak kepura-puraan.


11 surat:

Hansyirah Takezur said... [Reply]

tengok gambar baru dapat tangkap pasal apa. lampi betul. haha

renaPuteh said... [Reply]

singgah n follow sini

Harun Ar said... [Reply]

Hmmmm......, gambar menarik yea...

Leeya Hezlin said... [Reply]

Hmm..salam singgah..
Mula2 xberapa nak faham tapi bila tengok gambar baru faham..

Ruzzezanie said... [Reply]

faham..faham. tu la kan?? moga2 keinsafan tu lahir dari hati..

DATO MUDA NIZAR said... [Reply]

hoho,..menarik kisah,..haa,..awak tentu banyak kawan kan??haa,.dato nk offer awak jd agent topup,..senang2,..baca laa kt blog dato,.free jaa daftar,..

http://traveloghidup.blogspot.com/2012/04/jom-jadi-agent-topup-mudah.html

obat liver empedu said... [Reply]

salam kenal ..

Aien Alien said... [Reply]

menarik kisahnya...mat don, eric & azura hanya watak cerita yang memainkan kisah realiti :D

Cara Pesan Trica Jus said... [Reply]

hoaaahhaaahhhaaa dada aja...

shahamri.com [SA] said... [Reply]

Hi dan salam kenal dari blog shahamri.com.

Blog yang menarik. Kalau rajin singgah2 lah ye blog shah.



Entri Terbaru: " Metered Earning Nuffnang Pertama Shahamri.com"

anie said... [Reply]

singgah ,follow and support

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...